nedjelja, travnja 27, 2008

Ne žele trafostanicu blizu kuća

Čvorište Zagvozd na autocesti Šestanovac-Ploče , tunel sveti Ilija kroz Biokovo, velika servisna postaja za autocestu od Šestanovca do Ploča, potom i planirana poslovna zona u Zagvozdu, za godinu-dvije će biti najveći infrastrukturni objekti u Imotskoj krajini, i među većima u Županiji. Za takve objekte potrebna je kvalitetna i kako stručnjaci kažu, čvrsta opskrba električnom energijom.

Trenutačno opskrba električnom energijom samog Zagvozda i velikog dijela Zabiokovlja vrlo je riskantna, gotovo po procjeni stručnjaka i upitna. Zbog toga je potrebna hitna izgradnja kvalitetne trafostanice , te čitavog niza električnih vodova na tom području.No već sada nastali su veliki problemi.Naime,mještani zaseoka Mlikote u Zagvozdu traže neodgodivu dislokaciju 110/20 kV trafostanice,koja bi se prema planu Hepovog operatorskog sustava za prijenosno područje trebala izgraditi na lokaciji Marin dolac u neposrednoj blizini zaseoka Mlikote.-Da,mi se tome protivimo,jer uistinu ne vidimo nikakva razloga da se lokacija trafostanice ne pomjeri u predviđenoj poslovnoj zoni. Naime, bivši općinski čelnici u dogovoru s određenim pojedincima iz Dalekovoda d.d. Zagreb, Hep-a Distribucije, HEP-a Elektroprijenosa izvršili su očevid i dogovorili izgradnju trafostanice u blizini naših kuća. Kao osnovni razlog premještanja bio je neposredna blizina planiranog kamenoloma Drežanj koji nije bio u interesu Općine Zagvozd, nego privatni interes pojedinaca iz Zagvozda i lobija sa strane. Puštanjem u rad kamenoloma bila bi onemogućena izgradnja trafostanice na predviđenoj lokaciji. Nas nikada nitko ništa nije pitao. Nismo protiv izgradnje trafostanice, znamo da je potrebna, ali smatramo da joj je mjesto u blizini poslovne zone. Sada nema kamenoloma i logično bi bilo da se tu izgradi, a ne na jedinim terenima gdje se mogu još graditi kuće i dovesti život u raseljene Mlikote, Tomičiće i druge zaseoke., veli nam Ivan Mlikota,koji je sa svojim sumještanima uputio peticiju Općinskim strukturama Zagvozda. Također, podnijeli su i tužbu Ustavnom sudu za zaštitu svojih prava.-Ja samo znam da , ukoliko se uskoro ne počme graditi trafostanica 110/20 kV,da će biti upitno i otvaranje tunela sveti Ilija, da ne govorim o čvorištu Autoceste, poslovne zone i konačno kvalitetne opskrbe električnom energijom velikog dijela Zabiokovlja. Mi imamo gotove projekte, lokacijsku dozvolu za izgradnju trafostanice, osiguranih 50 milijuna kuna i jednostavno nemamo vremena povući se. Za novu lokaciju potrebne su i nove dozvole, projekti, elaborati a to traje i tri –četiri godine,r iječi su pomoćnika direktora HEP-ovog operatorskog prijenosnog sustava, prijenosnog područja Split Maria Gudelja.

Vijest: Radio Imotskog

srijeda, travnja 02, 2008

Radovi na tunelu se nastavljaju-prošao je prvi travanj



Evo kako neki pišu da tunel ne ide u to sam se uvjerio osobno na licu mjesta jučer, točnije 31.03.2008. točno u 14,00 sati.Pa kako stara izreka govori ako laže koza ne laže rog, tako govore i ove dvije slike sa lica mjesta..Možda se dotični sa potpisom "tunel" htio malo i našaliti pošto je danas prvi travanj, dan laži...


Napisao i snimio: Neno Lončar