petak, kolovoza 21, 2009

Ugašen požar na Orljači

Požar koji je izbio danas poslije podne na brdu Orljača kod Zagvozda /19.8.2009./ ugašen je u 19,30 sati, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Požarom je bio zahvaćen hektar borove šume i niskog raslinja, a gasili su ga vatrogasci iz Zagvozda i Imotskog uz pomoć tri kanadera.

nedjelja, kolovoza 09, 2009

Hoće li problemi sa kamenolomom zaustaviti gradnju tunela kroz Biokovo






 Preko Državnog odvjetništva “Hrvatske ceste” se žele domoći dijela zemljišta za izgradnju južnog portala Tunela “Sv. Ilija-Biokovo” u Bastu, u općini Baška Voda, a da na traženi zahtjev ne obeštete “Građevno poduzeće” u stečaju koje na tome terenu posjeduje kamenolom od 70-ih godina, s koncesijom za sljedećih 100 godina. Zahtjev “Hrvatskih cesta” o izvlaštenju zemljišta Ured za imovinsko-pravne poslove u Makarskoj nije prihvatio, a rasprava je odgođena do dostave novih očitovanja. - Našom susretljivošću “Konstruktor inžinjering” je počeo izgradnju tunela s južne strane Biokova, dopustili smo put i osigurali struju i vodu, te prostor za opremu i strojeve. Nismo pravili probleme jer smo prethodno kod župana Ante Sanadera postigli dogovor s “Hrvatskim cestama”, našim stečajnim upraviteljem Josipom Hrgom i Državnim odvjetništvom.

Budući da je “Građevnom poduzeću” glavni interes nastavak eksploatacije kamena, “Hrvatske ceste” su se obvezale da će, osim naknade u novcu, premjestiti postrojenja i objekte kako bi “Građevno” moglo nesmetano raditi. Mi ostajemo i nadalje pri našim zahtjevima, dok “Hrvatske ceste” uz pomoć Općinskog državnog odvjetništva žele dokazati da zemljište nije u vlasništvu “Građevnog poduzeća”, i to samo zato što nije ušlo u pretvorbeni elaborat 1991. godine.

Mi dokazujemo kako smo čestice zemlje otkupljivali. Također smo kod župana razgovarali da nas se premjesti i da dobijemo koncesiju na nekoj drugoj lokaciji, s kojim prijedlogom su došle “Hrvatske ceste”, a sada kažu da bi im to bilo skupo i da od toga nema ništa. U kamenolomu radi 20 ljudi i nama je jedini cilj sačuvati radna mjesta - kazao je sindikalni povjerenik “Građevnog” u stečaju Željko Tamburović.

subota, kolovoza 01, 2009

Postavljeni znakovi na autocesti - krivi smjer



Nakon nekoliko nemilih događaja kad su vozači jurili autocestom u krivom smjeru stručnjaci HAC, Hrvatskog autokluba, MUP-a, i sa Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba zaključili su da je jedan od načina da se spriječi vožnja u krivom smjeru postavljanje znaka ruke i natpisa KRIVI SMJER te znaka stop na jednoj velikoj ploči koja se nalaze na izlazu i ulazu na autocestu kod Zagvozda, Šestanovca, Blata na Cetini i Biskog. Nadamo se da će i ove ploče pomoći vozačima da ne učine grešku koja im može oduzeti život.

http://www.zagvozd.blogspot.com